неделя, 20 юли 2014 г.

„СПОМЕНИ ОТ ПОЛУНОЩ” от СИДНИ ШЕЛДЪН

РЕЦЕНЗИЯ


Не напразно американския писател Сидни Шелдън се задържа на върха на писателската професия и на световните класици повече от 60 години. Този велик майстор на словото и на мегаселърите е преведен на 71 езика в 180 страни се явява като най-превеждания писател в света.
   Той е велик! Хваща читателя за гърлото още в самото начало не само в романа „Спомени от полунощ”, но и във всяка своя книга, и държи в напрежение до последния ред.
   Хода на драматичния сюжет ни запознава с екзотиката на средиземноморието, блясъка, богатството, алчността за власт, които неминуемо са свързани с наркотрафика и престъпността.
   Именно в този конкретен и централен аспект изпъква образа на главния герой, мултимилионерът Константин Демирис – обаятелна личност, любител на изкуството, жените, грациозен ласкател и същевременно алчен мафиот, хитър, изтънчен и жесток убиец , без да оставя следи. Самият той казва: „ – Трябва да изглежда на нещастен случай. Можеш ли да го уредиш?” Той е човек, който притежава всичко. И нищо. В душа му живее дяволът и жаждата за отмъщение. Отмъщение спрямо една жена. А тази жена е Катерин Алекзандър. Но дали тя ще преодолее болката и горчивината на среднощните спомени, дали ще оцелее…
   Сидни  Шелдън е невероятен автор и притежава изключителен стил. Неговото майсторско и богато слово грабва с магията си сърцето и душата на читателя още от първите редове.
   Романът е страхотен и адски увлекателен. Въртележката на събитията захвърлят читателят на посоки и очакват какъв ще бъде края. 


 ОТКЪСИ ОТ РОМАНА


"...Демирис се забавляваше да прави догадки за истинските домогвания, тъй като обикновено зад привидните желания се криеше нещо друго. Аналитичният му ум рядко приемаше на доверие чуждите декларации и той не се доверяваше почти никому." 

" Девизът му беше: "Близо до приятелите, но още по-близо до враговете"

"Значи Константин Демирис е решил да ми направи впечатление с богатството си. Е, ще трябва да го разочаровам. Каквото и да ми е изпратил...скъпо бижу или безценна антика... ще му я върна." 

" Докато жената се занимаваше с багажа, Катерин обиколи отново апартамента. Погледът и спря на красивите тоялети, купени за нея от Демирис. Всичко е като в чуден сън. Имаше нещо нереално в лекотата, с която се уреждаха нещата...." 

"Хероинът се превърна много бързо в цар на наркотиците. Марихуаната и кокаинът даваха някакво опиянение, но истинската еуфория  се постигаше с хероина, човек забравяше за болката, и проблемите, и грижите си. Хората, зависими от него, бяха готови да продадат всичко, което имат, да откраднат, което могат, дори да извършат убийство." 

"Катерин бе като в шок. Седеше на канапето в хотелската стая и слушаше лейтенант Ханс Бергман, ръководител на групата спасители, който разказваше за обстоятелствата около смъртта на Кърк Ренолдс. Тя чуваше гласа му ту по-високо, ту приглушено, но думите така и не достигнаха до нея. Беше вцепенена от ужаса на случилото се. Всички около нея умират, мислеше тя. Първо Лари, а сега и Кърк. Ами Ноел Паж, Наполеон Котас, Фредерик Ставрос... Кошмарът нямаше край.


 Николай Пеняшки - Плашков  

Няма коментари:

Публикуване на коментар